Anonieme klantherkenning biedt ongekende marketingmogelijkheden!

Telkens wanneer iemand online of in een winkel betaalt met zijn betaalkaart of e-wallet, ontstaat er een vorm van klantherkenning. Dit wordt door de betaalindustrie ‘tokenization’ genoemd. Tokenization biedt eindeloos veel mogelijkheden om de klant gericht te informeren, te begeleiden in zijn shopping journey of gewoonweg te verrassen, als dank voor zijn trouw. Op hybride plaatsen, waar meerdere ondernemers uit verschillende sectoren gelokaliseerd zijn – zoals luchthavens, shoppingmalls, sportcentra en festivals – kan dit voor extra beleving’ en dus ook voor meer omzet zorgen. Een win-win situatie met ongekende mogelijkheden!

Wat is een token precies?

Wanneer de betaalkaart van een klant voor het eerst door de betaalautomaat wordt gelezen, wordt er een token aangemaakt: een unieke identificatiecode, bijvoorbeeld ABC123. Het token behoort dus specifiek toe aan die ene, bepaalde betaalkaart. De persoonlijke of bankgegevens van de consument zijn niet aan het token gekoppeld, zodat de herkenning volledig conform de Europese privacywetgeving is.

Welke voordelen biedt tokenization de consument?

Dankzij anonieme klantherkenning kan de ‘shopping journey’ van de consument extra comfortabel, aangenaam én voordelig worden gemaakt. Hij boekt online bijvoorbeeld een leuk plekje voor zijn diner in het restaurant en twee kaartjes voor de nieuwste bioscoopfilm. Tegelijkertijd reserveert hij vooraf een plaats in die ene, centraal gelegen parkeergarage – die anders altijd vol is. Met één en dezelfde betaalkaart is alles gemakkelijk geregeld. En in het restaurant hoeft hij zich alvast niet te haasten, want voor de film hoeft híj straks niet aan te sluiten in de rij bij de kassa!

Wat betekent een token voor ondernemers en overheden?

Klantherkenning via de betaalkaart omvat een schat aan informatie. Via de betaal-terminals is immers perfect te volgen wat waar wordt aangeschaft en wanneer. Mét respect voor de privacy! Door deze nuttige informatie uit te wisselen, kunnen ondernemers uit allerlei sectoren en overheden dan ook een belangrijke meerwaarde creëren voor de consument. Retailers geven bijvoorbeeld hun loyale klanten een korting in de nabijgelegen parkeergarage.

De kleermaker die net een maatpak heeft verkocht, biedt zijn klant een gratis kop koffie aan in het café om de hoek. Kunstliefhebbers betalen een lager tarief als ze twee musea op één dag bezoeken, … Tokenization is daarnaast ideaal om markten samen te brengen en te verbinden, bijvoorbeeld door een gezamenlijk loyaliteitsprogramma. De consument registreert zich dan op een website en ontvangt bij alle aangesloten bedrijven en organisaties spaarpunten bij betaling met zijn betaalkaart of e-wallet. Eén handig totaalsysteem waarbij aparte klantenkaarten en zegeltjes definitief tot het verleden behoren.

Steeds meer ondernemers zijn zich ervan bewust dat lokale samenwerking essentieel is om succesvol te blijven. Wij geloven in de sterkte van de ondernemers, daarom investeren we in nieuwe oplossingen op samenwerkingen tussen ondernemers en andere stakeholders te faciliteren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijke de animatie.

Sla de handen in elkaar!

Klantherkenning creëert niet alleen extra beleving voor de consument, maar is commercieel ook zeer interessant voor de aangesloten bedrijven en voor het stads- of winkelcentrum als geheel. Daarom zijn ‘samenwerking’ en ‘informatieuitwisseling’ dé sleutelwoorden voor retailers en binnensteden. Net zoals ‘persoonlijke communicatie’ en ‘respect voor de wensen en grenzen van de klant’, want hij is degene die bepaalt of hij al dan niet boodschappen op maat wenst te ontvangen.

Token, samenwerking en wat creativiteit: dé nieuwe marketingmix

Een fictief voorbeeld. Een luchthaven is hét voorbeeld van een ‘hybride’ locatie. Touroperators, horecazaken, delicatessewinkels, kledingshops, parfumerieketens. Alle markten zijn hier onder één dak vertegenwoordigd. Een ideale setting om verkoop te sturen of loyaliteit van klanten te belonen. In dit fictieve scenario boekt Anke Somers een vlucht. Kijk wat er commercieel allemaal mogelijk is.

Marketing Opportunities

Vrijdag 6 mei – 12u15
Via smartphone online vlucht naar Luxemburg geboekt.

Vrijdag 6 mei – 13u30
Ticket, parkeerplaats en de huurauto in Luxemburg betaald met creditcard. Meteen ook maar even vrijwillig aangemeld voor het airport loyalty-programma om persoonlijke aanbiedingen te ontvangen.

Donderdag 25 augustus – 10u15
Anke Somers rijdt de parkeerplaats van de luchthaven op. Bij het lezen van de creditcard wordt het token meteen herkend en gaat de slagboom onmiddellijk open.

Donderdag 25 augustus – 10u30
In de vertrekhal krijgt Anke een melding op haar smartphone. Starbucks mailt haar dat ze de wachttijd smaakvol kan overbruggen met een gratis kopje koffie.

Donderdag 25 augustus – 10u45
Nog een mail, deze keer van Planet Parfum: ‘Hugo Boss Orange for Women taxfree nu voor maar 39 euro in plaats van 84!’ Bovendien biedt de luchtvaartmaatschappij Anke nog eens 5 euro korting. Zoiets slaat een vrouw met smaak niet af!

Donderdag 25 augustus – 14u
De steward komt in het vliegtuig langs met een gratis cocktail naar keuze. Extra cadeautje van het parkeerbedrijf omdat Anke vooraf heeft betaald. Op een goeie reis!

Donderdag 25 augustus – 17u

Anke haalt haar Golf cabrio af in Luxemburg. Alweer een verrassing: het autoverhuurbedrijf biedt haar 10% korting in de parkeergarages van de binnenstad.

Met tokenization stuur je de klant naar jouw zaak!

TO DO Today

  • Verzamel en share de CCV betaalterminaldata over de customer journey.
  • Sluit gezamenlijke deals om klanten te verrassen en te binden.
  • Communiceer met je klant on the spot.

TO DO Tomorrow

  • Investeer in nieuwe, digitale technologieën om je klant in realtime via alle mogelijke kanalen te bereiken.

IK WIL DE TO DO'S ONTVANGEN

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan