Ook social commerce komt eraan!

Niet alleen online en mobile shoppen zitten in de lift, ook social commerce lijkt een veelbelovend extra verkoopkanaal voor ondernemers te worden. In de Verenigde Staten experimenteert Twitter al een tijdje met een Twitter Buy Button die toegevoegd kan worden aan het Twitter profiel.

Zo kan je als Twitteraar direct een product bestellen dat jou per tweet wordt aangeboden. Eén klik op de knop volstaat, want alle betaalgegevens zitten al in je Twitter-profiel opgeslagen. Ook Google, Facebook en Pinterest werken aan een gelijkaardig kanaal. Met de buttons Google Buy, Facebook Buy Now en Buy it van Pinterest kan de surfer direct vanuit zijn zoekresultaten een bestelling plaatsen, zonder eerst nog naar de merchant website te moeten gaan.

Uiteraard ontwerpen Google, Twitter, Facebook en Pinterest deze nieuwe tools niet uitsluitend voor een Amerikaans publiek en zal ook de Europese consument deze nieuwe vorm van e-commerce snel overnemen. Vraag is echter hoe dat zal matchen met het strengere Europese consumentenrecht?

Praktische problemen

De nieuwe Europese richtlijn op de Consumentenrechten staat social commerce op dit moment nog in de weg. De extra informatie aan de consument moet immers “vanaf het begin van het bestelproces” meegedeeld worden. Als dat betekent: “bij het aanbieden van het product” dan heeft Twitter alvast een probleem! Al die productinformatie – eventueel retourrecht, wettelijke garantietermijn, identiteit van de ondernemer, betaalmiddelen, beperkingen in levering, … – moet immers in een tweet van max. 140 tekens passen. Voor promo-info blijft er dan helemaal niets over! Hetzelfde probleem geldt voor de beperkte ruimte bij de zoekresultaten in Google.

Aanpassingen EU recht dringen zich op

Het lijkt er dus op dat de EU zijn vrij recente wetgeving alweer moet herzien. Er is immers een oplossing nodig die én de innovatieve technologieën stimuleert én voldoende garanties biedt op het vlak van consumentenbescherming. Bovendien zijn heel wat innovatieve ondernemers inmiddels ook gestart met social buying, waarbij de consument rechtstreeks vanuit een reclamefilm kan bestellen. Ook voor hen dreigt de informatieverplichting een rem te zijn op hun creativiteit. De wetgeving is met andere woorden, zoals wel vaker gebeurt, ingehaald door de werkelijkheid. Werk aan de winkel dus voor de Europarlementariërs!
Niet alleen online en mobile shoppen zitten in de lift, ook social commerce lijkt een veelbelovend extra verkoopkanaal voor ondernemers te worden.

socialmedia

TO DO Today

  • Check of jouw e-commerce voldoet aan de strengere informatieplicht.
  • Vermijd zware boetes door overtreding van de nieuwe regels!
  • Niet zeker of je up-to-date bent? De maker van je website weet raad.

TO DO Tomorrow

  • Hou ogen en oren open voor ‘social commerce’.
  • Misschien wordt ook ‘social buying’ iets voor jou…?
  • Volg de veranderende wetgeving op de voet.

IK WIL DE TO DO'S ONTVANGEN

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan