Shoppen in 2030

Het consumentengedrag is de laatste jaren erg veranderd en zal ook in de toekomst nog flink wijzigen. Kopen gebeurt immers steeds meer online. Producten zoeken, vergelijken, ervaringen van anderen checken, bestellen, … het kan zo gemakkelijk vanuit huis. Zonder verplaatsing, zonder parkeergeld, zonder tijdverlies.

Virtual Reality Shopping

Terwijl heel wat commerciële binnensteden in België, Nederland en andere Europese landen meer en meer kampen met leegstand, blijven webshops dan ook als paddenstoelen uit de grond schieten. Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Forrester Research, zal het aandeel van het Europese online shoppen in 2017 gemiddeld met 11% per jaar zijn toegenomen in vergelijking met 2012.

Dit percentage kan alleen maar toenemen. Welke consequenties heeft dit voor ondernemers, retailers, gemeenten, openbaar vervoer, …? Wat kunnen we doen om de binnenstad aantrekkelijk te houden? Verschillende scenario’s zijn mogelijk.

Vier scenario’s geven een idee van de toekomst

In de whitepaper gaat de expertgroep voor verschillende stakeholders in op vier mogelijke toekomstscenario’s over het winkelgedrag in 2030.Een horizontale en een verticale as vormen een kwadrant met de vier mogelijke scenario’s over hoe consumenten zullen winkelen in 2030.

Kopen ze vanuit huis? Trekken ze naar de stad? Gaan ze ongepland shoppen of verkiezen ze funshopping om een complete ervaring te hebben? Of kopen ze juist efficiënt en rationeel?

De uitkomst, een whitepaper, van de expertgroep bevat een stappenplan dat de kaders schetst voor actie die de gemeente, in samenwerking met andere stakeholders, kan nemen om de binnenstad future proof te maken. Door te kijken welke scenario’s op hun stad van toepassing zijn en welke gepaste acties proactief ondernomen kunnen worden.

Efficiënt en rationeel shoppen

shopping-grafiek

Scenario

1. ‘Home as a shop’: thuis – efficiënt en rationeel

In dit scenario blijft de consument thuis en WORDT het winkelen voor hem gedaan. Shoppen gebeurt zeer efficiënt, op basis van rationele keuzes. Die keuzes kunnen via de retailer (die de persoonlijke voorkeur van zijn klanten kent) worden aangeboden of door ‘the internet of things’, slimme apparaten die automatisch producten bestellen die nodig zijn. Dit scenario vergt weinig tijd en moeite van de consument. Schoonmaakmiddelen, toiletpapier, melk, vulling voor de kattenbak, … hij hoeft er zelf niet meer aan te denken. De producten worden de volgende dag aan huis geleverd in een delivery box of de klant pikt ze zelf op na het werk, op een eenvoudig bereikbare plaats buiten het stadscentrum.

In ‘Home as a shop’ zijn retailers ultra-logistieke dienstverleners die dankzij intensief klantcontact precies weten wat de consument wil. Met de nieuwe technologieën kunnen ze daar ook naadloos op aansluiten. De binnenstad wordt hier een woon-, werk-, horeca- en uitgaansgebied.

Scenario 02

2. ‘Fast & Easy’: in de stad – efficiënt en rationeel

Scenario 2 voorziet dat de klant na zijn werk alleen nog gepland de stad in gaat voor gerichte aankopen. Of dat hij – tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld – toevallig even door de winkelstraat loopt. In beide gevallen wil hij zo min mogelijk tijd verliezen. Om een rationele keuze te maken, wint hij optimaal informatie in. Met apps, e-mailing, smart TV enzovoort, raadpleegt hij gepersonaliseerde reclameboodschappen om zijn aankopen perfect af te stemmen op zijn persoonlijke wensen. Ook impulsaankopen en enkele noodzakelijke boodschappen zijn in dit scenario mogelijk. De aandacht van de klant wordt dan ook op alle mogelijke manieren getrokken: met een persoonlijke sms, een virtuele etalage of paskamer waarin hij zichzelf via een augmented reality spiegel ziet met een gepast kledingstuk, schoenen of juwelen.

Gemeenten hebben in dit scenario de taak de binnenstad efficiency proof te maken. Retailers investeren fors in technologie en innovatie om Omni-channel one-stop-shopping te kunnen bieden.

Scenario 3

3. ‘Fun@Home’: thuis – complete beleving

Mensen komen nog graag naar de stad om plezier te beleven en anderen te ontmoeten. In scenario 3 zien we een consument die, dankzij de nieuwe technologieën anno 2030, niet meer de deur uit hoeft. Noch om te winkelen, noch voor zijn beleving. Met een virtuele bril wandelt hij immers door de online webshop van Nike op zoek naar leuke sneakers. Hij kan digitaal modellen uit het rek nemen en bekijken. Via een e-ID zijn de schoenmaat en de persoonlijke voorkeur bovendien al bekend en weet de online styling coach perfect welke modellen hij het beste voor kan stellen. En dat allemaal gewoon thuis! Gemakkelijk, snel en bovendien ook leuk en interessant om via ‘Virtual Reality’ samen te doen of te ‘sharen’ met vrienden, familie, bloggers en social influencers van over de hele wereld. Terwijl een drone de bestelling nog dezelfde dag thuis dropt, is deze nieuwe consument alweer volop actief op diverse online platforms. ‘Just for fun’, met mensen over de hele wereld.

Gemeenten faciliteren de fun@home met een perfecte infrastructuur, zowel logistiek als in ICT. Retailers doen hun uiterste best zich op alle fronten te onderscheiden van de wereldwijde (online) concurrentie.

Scenario 4

4. ‘Experience City’: stad – complete beleving

In de ‘Experience City’ van scenario 4 komen de mensen naar de stad op zoek naar (inter)actie, beleving en vermaak. Ze maken er een echt dagje uit van: cultuur, ontspanning, restaurantje, shoppen, … De binnenstad staat hier model voor totaalbeleving. Producten moeten geroken, gevoeld, geproefd, kortom ‘beleefd’ worden. Alles moet dan ook interessant, leuk en probleemloos zijn: de binnenstad is eenvoudig bereikbaar, het parkeerticket is op voorhand besteld en de personal shopper gereserveerd.
Dankzij e-ID kunnen betalingen achteraf, rustig thuis gebeuren. Kan de bestelling niet meteen mee naar huis, dan wordt deze netjes verpakt klaargezet op een handig bereikbaar afhaalpunt, of thuis bezorgd op ieder gewenst moment.

Retailers, horeca, parkeer- en openbare vervoerbedrijven kunnen in dit scenario niet anders dan samenwerken in bijvoorbeeld local shopping trails. De gemeenten zorgen voor professionele citymarketing met aansprekende events en zij stimuleren en faciliteren de samenwerking.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan